Żelazo, czyli złoto w organizmie 0
Żelazo, czyli złoto w organizmie

Jednym z najcenniejszych pierwiastków dla człowieka jest żelazo. Pełni w organizmie tak wiele ról, że nazywa się je czasem złotem dla ciała. Niestety coraz więcej ludzi cierpi na niedobór tego pierwiastka, nawet o tym nie wiedząc. Poznaj kilka sposobów na pozyskanie żelaza.

czytaj całość »
Stewia, czyli zdrowsza siostra cukru 0
Stewia, czyli zdrowsza siostra cukru

Praktycznie wszyscy zdajemy sobie sprawę z wysokiej szkodliwości cukru, mimo to tak wielu trudno jest zupełnie wyzbyć się go z diety. Alternatywą pomagającą zminimalizować spożycie cukru mogą być jego zdrowsze zamienniki. Jest ich kilka – ksylitol (o którym przeczytacie w naszym wpisie o ksylitolu na blogu), cukier kokosowy, syrop z agawy …. oraz Stewia zwana najsłodszym słodzikiem naturalnym. 

czytaj całość »
Orkisz – średniowieczne zboże zdrowszą alternatywą pszenicy 0
Orkisz – średniowieczne zboże zdrowszą alternatywą pszenicy

Pszenica orkiszowa zyskuje coraz więcej zwolenników, szczególnie wśród amatorów zdrowego stylu życia. To niemodyfikowane zboże jest dużo bardziej wartościowe niż inne gatunki, a służyło już jako pokarm dla naszych przodków. Zawiera dużą ilość witamin i minerałów, a przy tym daje niepowtarzalny smak.

czytaj całość »
Spirulina – zdrowe algi 0
Spirulina – zdrowe algi

Spirulina jest to mikroskopijnych wielkości, zielononiebieska alga w kształcie spirali, o olbrzymich właściwościach prozdrowotnych i pielęgnacyjnych. Jej walory odżywcze już w przeszłości doceniali Aztekowie i mieszkańcy Afryki. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety, a jej poszczególne gatunki różnią się od siebie właściwościami.

czytaj całość »
Cukier – wróg czy przyjaciel? 0
Cukier – wróg czy przyjaciel?

Praktycznie wszędzie możemy przeczytać, że „nadmierna” (piękne słowo) ilość cukru w codziennej diecie wywiera niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dowiadujemy się również, że cukier uzależnia w podobnym stopniu jak używki typu nikotyna. Mimo to statystycznie rzecz biorąc przeciętny Polak rocznie spożywa ok. 40 kg cukru pod różną postacią, nie tylko jako składnik gotowych produktów, lecz również w dużej mierze prosto z cukierniczki, dodając go do herbaty czy kawy.

czytaj całość »
Witamina K – co powinniśmy o niej wiedzieć? 0
Witamina K – co powinniśmy o niej wiedzieć?

Witamina K jest nam niezbędna dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Charakterystyczny jest jednak fakt, że duża część naszego społeczeństwa nie jest świadoma sposobu działania tej witaminy na nasz organizm. Dzieje się tak między innymi dlatego, że niedobory witaminy K zdarzają się stosunkowo rzadko. Najczęściej dotyczą małych dzieci i starszych osób, choć w niektórych sytuacjach mogą stać się udziałem również i osób dorosłych.

czytaj całość »
Magnez – wielka moc w małym pierwiastku 0
Magnez – wielka moc w małym pierwiastku

Jednym z najcenniejszych minerałów dla człowieka jest magnez. Spełnia wiele funkcji, bez których niemożliwe jest działanie organizmu. Jego niedobór jest niebezpieczny dla zdrowia, choć wielu z nas nie zdaje sobie z tego sprawy. Dowiedz się, jak rozpoznać symptomy braku magnezu i skąd czerpać ten cenny pierwiastek. Zmęczenie, osłabienie i drgawki często utożsamiamy z niedospaniem, stresem albo przepracowaniem. Nie zadajemy sobie trudu, by udać się do lekarza po fachową diagnozę. A przyczyną takiego stanu rzeczy może być niedobór ważnych składników mineralnych. Wśród nich, jako jeden z najważniejszych, znajduje się magnez. Ten mały pierwiastek pełni aż kilkadziesiąt istotnych funkcji w ciele człowieka!

czytaj całość »
Witamina F – sposób na zdrowie i piękne ciało 0
Witamina F – sposób na zdrowie i piękne ciało

Witamina F to inaczej związek kwasów tłuszczowych – linolowego, linolenowego i arachidowego. Jest niezbędnym składnikiem zrównoważonej diety. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy F, dlatego musimy pobierać ją z produktów spożywczych. Witamina F to zdrowa skóra, piękne włosy i mocne paznokcie. Jest ona między innymi popularnym składnikiem wielu kosmetyków. Czego jeszcze możemy się dowiedzieć o witaminie F? Dlaczego witamina F jest niezbędna w naszej diecie?

czytaj całość »
Indeks glikemiczny – dlaczego warto się z nim zapoznać? 0
Indeks glikemiczny – dlaczego warto się z nim zapoznać?

Z pojęciem indeksu glikemicznego powinni zapoznać się wszyscy, którzy interesują się zdrowym stylem życia. Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który klasyfikuje różne produkty żywnościowe pod kątem wzrostu stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu w ciągu 120 minut. Porcja węglowodanów, na podstawie której obliczany jest indeks glikemiczny wynosi 50 g. Im wyższym indeksem glikemicznym charakteryzuje się dany produkt, tym wyższy jest poziom glukozy w naszej krwi po jego spożyciu. Z faktem tym wiąże się szereg niezwykle istotnych dla naszego zdrowia kwestii.

czytaj całość »
Witamina B2 – dlaczego musi znaleźć się w naszej diecie? 0
Witamina B2 – dlaczego musi znaleźć się w naszej diecie?

Witamina B2, znana również jako ryboflawina jest składnikiem, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Jej niedobory szybko dadzą się nam we znaki – w przypadku braku ryboflawiny cierpi nasz wzrok, a także układ nerwowy. To jednak nie wszystko. Ryboflawina jest odpowiedzialna za szereg innych procesów w naszym organizmie, dlatego nie możemy dopuścić do powstania jej niedoborów. Trwały brak ryboflawiny w naszym organizmie może spowodować nieodwracalne zmiany. Ryboflawina – bezcenna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl