Soczewica – cenna nie tylko dla wegan 0

Soczewica jest rośliną, po którą sięgają najczęściej osoby będące na diecie roślinnej, szukające obfitego źródła białka. Jest ona niezwykle wartościowym składnikiem diety i powinna znaleźć swoje miejsce w menu nie tylko wegan i wegetarian. Soczewica występuje w kilku gatunkach, przez co zapewnia nam ciekawe walory smakowe i szerokie możliwości kulinarne.

czytaj całość »
Algi morskie czyli zdrowie i piękno z oceanu 0

Algi morskie kojarzą się nam przede wszystkim z kuchnią krajów dalekowschodnich. I rzeczywiście, w krajach azjatyckich spożycie alg morskich jest ogromne. Daje to wiele korzyści zdrowotnych ich mieszkańcom. 

czytaj całość »
Kasza jaglana zdrowa, tania i… mało znana 0

To, że dobrze skomponowana dieta może mieć potężne właściwości lecznicze wiadomo nie od dziś. Zdajemy sobie sprawę, że jakość spożywanych przez nas posiłków ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, jednak rzadko wykorzystujemy tę wiedzę w praktyce. Naszym menu rządzą przyzwyczajenia, dlatego tak często wybieramy produkty o średnich wartościach odżywczych, zamiast sięgnąć po prawdziwy skarb znany już naszym praprzodkom – kaszę jaglaną.

czytaj całość »
Krem karobowy – nowa Nutella 0

Ludzie podobno dzielą się na dwie grupy. Pierwsza z nich obejmuje tych, którzy trzymają dobre maniery na wodzy i spożywają Nutellę delikatnie rozsmarowując ją nożem na pieczywie, podczas gdy druga grupa bez zbędnych ceregieli wyjada krem prosto ze słoika. Palcem oczywiście. Problem zaczyna się, gdy reakcje alergiczne albo nawracające migreny spowodowane spożyciem kakao nie pozwalają zaliczyć się do żadnego grona. Dla wszystkich, którzy ze smutkiem w oczach patrzą na czekoladowo-kakaowe słodkości, jest na szczęście rozwiązanie!

czytaj całość »
Imbir jakiego nie znacie 0

Popularnością cieszy się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy hulające za oknem niskie temperatury dają się nam wszystkim we znaki. Każdemu z nas zależy wtedy, by jak najszybciej i jak najsprawniej rozgrzać organizm. Stary, dobry imbir jest wówczas niezastąpiony. Dodajemy go do ulubionej herbaty, bądź w duecie z cytryną do wody – najczęściej rozpoczynając w ten sposób dzień. Wszystkich nas łączy jedno: liczymy na jego właściwości rozgrzewające. Jednak to nie jedyna zaleta, jaką jest nam w stanie zaoferować imbir. Jest tego dużo, dużo więcej.

czytaj całość »
Karob – zdrowy substytut kakao 0

Kakao jest niezłym ‚tłuściochem’. To nie ulega wątpliwości. W dodatku często wywołującym liczne alergie i uczulenia. Czy gdybyście mieli szansę spróbować czegoś kakaopodobnego, co nie wywoła nieprzyjemnych reakcji skórnych i nie będzie tak kaloryczne, to czy skorzystalibyście? Bo tak się składa, że istnieje dla kakao alternatywa. Równie smaczna i niesamowicie zdrowa. Jest nią… chlebek świętojański, czyli karob.

czytaj całość »
Ocet jabłkowy – złoty eliksir życia 0

Można by zaryzykować stwierdzenie, że ocet jabłkowy właściwie bardzo rzadko zaprząta nam głowę i przez większość z nas jest po prostu ignorowany. U niektórych sam dźwięk nazwy ‚ocet’ budzi nieprzyjemne skojarzenia i odczucia. Jednak ocet od wieków miał szerokie zastosowanie i był używany zarówno do celów domowych, jak i kulinarnych. W starożytnej medycynie ludowej uchodził nawet za lekarstwo, twierdzono że jest w stanie poradzić sobie z wszelkiego rodzaju problemami zdrowotnymi, a skoro było o nim głośno już za czasów starożytności, to znaczy, że nie może być nieskuteczny.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl