Siemię lniane 0
Siemię lniane

Nasiona lnu zwyczajnego popularnie nazywane siemieniem lnianym mają spore właściwości odżywcze i lecznicze. Esencja z siemienia neutralizuje problemy żołądkowe oraz poskramia kłopoty z zaparciami. Nasiona są także sprzymierzeńcem w czasie odchudzania, gwarantując widoczny spadek wagi poprzez ich stosowanie, w połączeniu z utrzymywaniem racjonalnej diety oraz aktywności fizycznej.

czytaj całość »
Gluten – wpływ na nasze zdrowie 0
Gluten – wpływ na nasze zdrowie

Gluten jest białkiem, które występuje w ziarnach niektórych zbóż. To on sprawia, że wyroby zbożowe są w charakterystyczny dla siebie sposób elastyczne i kleiste. W ostatnich latach jego temat stał się bardzo popularny w środowiskach zainteresowanych zdrowym żywieniem. Obecnie dużo mówi się o alergiach na gluten i celiakii, czyli trwałej niemożności spożywania tego białka. Kwestia glutenu jest bardzo kontrowersyjna. Obecnie możemy odnaleźć skrajnie różne opinie na jego temat.

czytaj całość »
Toksemia – jak sobie radzić z samozatruciem organizmu? 0
Toksemia – jak sobie radzić z samozatruciem organizmu?

Toksemia jest stanem zatrucia naszego organizmu toksynami. Na skutek toksyn procesy oczyszczania naszego organizmu ulegają uszkodzeniu, a on sam staje się bardziej podatny na wszelkiego rodzaju choroby i infekcje. Jeżeli nie podejmiemy walki z toksemią, grożą nam bardzo poważne konsekwencje. Pierwszym krokiem, który powinniśmy podjąć w trosce o nasze zdrowie jest oczyszczenie organizmu, a następnie wprowadzenie odpowiedniej diety i rozpoczęcie racjonalnego trybu życia.

czytaj całość »
Witamina A w naszym organizmie – co warto o niej wiedzieć? 0
Witamina A w naszym organizmie – co warto o niej wiedzieć?

Witamina A to odkryte w latach dwudziestych dziewiętnastego wieku związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W naszym ciele witamina A gromadzona jest przede wszystkim w wątrobie i tkance tłuszczowej. Witamina ta jest dostępna zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Jej cechą charakterystyczną jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Musimy dbać o odpowiednią ilość witaminy A w naszej diecie, pamiętając jednocześnie, że zarówno jej niedobór, jak i nadmiar może nam zaszkodzić. Po co nam witamina A?

czytaj całość »
Pasożyty w ludzkim organizmie – dolegliwość trudne do rozpoznania 0
Pasożyty w ludzkim organizmie – dolegliwość trudne do rozpoznania

Choroby pasożytnicze większości z nas kojarzą się z krajami rozwijającymi się, gdzie warunki sanitarne i poziom higieny pozostawiają wiele do życzenia. Takie myślenie jest jednak błędne. Jak pokazują badania Światowej Organizacji Zdrowia, pasożyty atakują nawet mieszkańców państw wysokorozwiniętych. Statystyki dla wielu z nas mogą być szokujące. Okazuje się, że na świecie dziewięć na dziesięć osób jest dotkniętych jakąś formą pasożyta. Tym, co powinniśmy zrobić jest zebranie jak największej ilości informacji o chorobach pasożytniczych. Dzięki wiedzy w tym zakresie będziemy wiedzieć jak rozpoznać choroby pasożytnicze i w jaki sposób się przed nimi chronić.

czytaj całość »
Wapń – jak go pozyskują weganie? 0
Wapń – jak go pozyskują weganie?

Wapń jest nam niezbędny dla zachowania dobrego stanu zdrowia, dlatego powinniśmy zadbać, żeby był stale obecny w naszej diecie. Zazwyczaj większą jego ilość spożywamy z nabiałem. Problem zaczyna się w momencie, kiedy z jakichś względów wykluczamy nabiał z naszego jadłospisu. Niedobory Ca sprawiają, że organizm zaczyna pobierać go z naszych własnych kości, co jak zapewne się domyślamy może skończyć się bardzo źle. Jeżeli nie chcemy lub nie możemy jeść nabiału, warto poszukać alternatywnych źródeł wapnia.

czytaj całość »
Olej lniany pokarm dla mózgu 0
Olej lniany pokarm dla mózgu

Olej lniany jest to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim niezbędnego kwasu Omega-3, który poprawia pracę mózgu, reguluje ilość hormonów w organizmie, a także wspiera procesy trawienne. Olej ten pozytywnie wpływa na kondycję układu krążenia, chroniąc przed chorobami. Dodatkowo jest niezwykle pomocny w odchudzaniu. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgać?

czytaj całość »
Złoto Inków, czyli komosa ryżowa (Quinoa) 0
Złoto Inków, czyli komosa ryżowa (Quinoa)

Quinoa, czyli komosa ryżowa nazywana również złotem Inków, to jedna z najstarszych i najbardziej wyjątkowych roślin uprawnych świata, która wywodzi się z Ameryki Południowej. Ma w swoim składzie wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć i muszą być one pobierane z pożywienia.

czytaj całość »
Gdzie znajdziemy cholesterol 0
Gdzie znajdziemy cholesterol

Znakomita większość, bo około 80 procent cholesterolu, znajduje się… w nas samych. Za resztę odpowiadamy samodzielnie, stosując odpowiednią dietę, aktywność itp. Cholesterol obecny jest w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Poza mięsami i tłuszczami obu typów znajdziemy go między innymi w orzechach, rybach, śmietanie czy owocach morza.

czytaj całość »
Ostropest plamisty – niezbędny nie tylko naszej wątrobie 0
Ostropest plamisty – niezbędny nie tylko naszej wątrobie

Ostropest jest rośliną bardzo powszechnie występującą na terenie naszego kraju. Miejscem jego pochodzenia są kraje śródziemnomorskie, choć obecnie rozprzestrzenił się na całym niemal świecie. Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę z jego niezwykłych właściwości prozdrowotnych. Często traktujemy traktujemy tę roślinę jako chwast, przechodzimy obok niej obojętnie zamiast korzystać z licznych dobrodziejstw, które nam oferuje.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl