Witamina C 0
Witamina C

Zdecydowana większość na pytanie „z czym kojarzy Ci się witamina C?” odpowiedziałaby, że korzystnie wpływa na naszą odporność. To prawda ale tylko jedno najlepiej rozreklamowane zastosowanie. Witamina C przeciwdziała sińcom i krwotokom, ma również wpływ na syntezę kolagenu (mówiąc prościej przyspiesza proces gojenia się ran), dodatkowo ułatwia przyswajanie żelaza, a także co najważniejsze jest świetnym przeciwutleniaczem (opóźnia procesy starzenia się, także skóry) itd. Ze spektakularnymi skutkami na witaminie C niektórzy lekarze jak dr med. Frederik Klenner zbudowali swoje skuteczne terapie.

czytaj całość »
Cukier – biała śmierć, która uzależnia 0
Cukier – biała śmierć, która uzależnia

Od dzieciństwa słyszymy: nie jedz słodyczy, bo będziesz gruby i wypadną ci zęby. W dorosłym życiu również staramy się ograniczyć cukier, często bezskutecznie. Co jest w tej substancji, że tak trudno z niej zrezygnować? Cukier krzepi, czy raczej nas uzależnia? Ten biały proszek określany jest mianem białej śmierci oraz legalnego narkotyku.

Cukier spożywczy, czyli sacharoza, jest produkowany z buraków cukrowych bądź trzciny cukrowej. Zdecydowanie popularniejszy jest ten pierwszy rodzaj. Cukier zalicza się do grupy węglowodanów, w skład której wchodzą także skrobia i celuloza. Do największych producentów tej substancji zalicza się Brazylię, państwa Unii Europejskiej, Indie, Chiny oraz Stany Zjednoczone.

czytaj całość »
Czy leki przeciwbólowe są bezpieczne? 0
Czy leki przeciwbólowe są bezpieczne?

W Polsce wiele leków przeciwbólowych możemy kupić w zwykłych sklepach, czy na stacjach benzynowych. Najpopularniejsze leki przeciwbólowe sprzedawane w naszym kraju bez recepty to preparaty oparte na takich substancjach jak kwas acetylosalicylowy, paracetamol, czy ibuprofen. Zanim po nie sięgniemy upewnijmy się, czy są dla nas bezpieczne.Czy leki przeciwbólowe są bezpieczne dla naszego zdrowia?

czytaj całość »
Olej sezamowy 0
Olej sezamowy

Olej sezamowy jest to najstarszy olej świata. Stosowany jako jeden z lepszych olei roślinnych w przemyśle spożywczym. Cechuje się on wysoką wartością odżywczą, leczniczą, a także smarującą. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza składnikowi z którego pochodzi – czyli ziarnom sezamu. Od dawien dawna wiadomo, że olej ten zawiera wiele cennych dla organizmu składników. Sezam, jak i pozyskiwany z niego ekstrakt, posiadają liczne cechy odżywcze, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, w lecznictwie, jak i w kosmetyce.

czytaj całość »
Olej rzepakowy – zdrowie na naszych stołach 0
Olej rzepakowy – zdrowie na naszych stołach

Olej rzepakowy jest produktem, który gości w większości polskich kuchni. Jest powszechny ze względu na przystępne ceny, jednak zazwyczaj go nie doceniamy. Czytamy o cudownych właściwościach oliwy z oliwek i innych olejów, które nie są ogólnie dostępne za sprawą dużo wyższych cen. Mało kto zdaje sobie sprawę, że olej rzepakowy należy do jednych z najzdrowszych tłuszczy. Okazuje się, że nie musimy szukać drogich olejów, żeby mieć w swoim menu produkt najwyższej jakości.

czytaj całość »
Zielona kawa – czy jest hitem wspomagającym odchudzanie? 0
Zielona kawa – czy jest hitem wspomagającym odchudzanie?

Zielona kawa pojawiła się na naszym rynku stosunkowo niedawno, jednak w stosunkowo krótkim czasie zdobyła duży rozgłos. Jest popularna zwłaszcza w USA, jednak i w Polsce znajduje swoich zwolenników. Wszystko to za sprawą właściwości odchudzających deklarowanych głośno przez producentów zielonej kawy. Podkreślają oni 2 główne składniki, które odpowiadają za skuteczność tego rodzaju kawy: dobrze znana kofeina oraz kwas chlorogenowy (CGA).

czytaj całość »
Witamina B1 – dlaczego warto o niej pamiętać? 0
Witamina B1 – dlaczego warto o niej pamiętać?

Witamina B1 występująca również pod nazwą tiamina jest znana przede wszystkim z dobroczynnego wpływu na nasz układ nerwowy. Niedobory tiaminy mają bardzo poważne negatywne konsekwencje dla naszego organizmu, powinniśmy więc dbać o jej regularne spożywanie. Sama witamina B1 jest nam znana od 1911 roku, kiedy to po raz pierwszy została wyodrębniona z otrąb ryżowych przez Kazimierza Funka.

czytaj całość »
Miso – Japońska pasta długowieczności 0
Miso – Japońska pasta długowieczności

Japończycy uchodzą za najdłużej żyjących ludzi na świecie. Omijają ich choroby i inne przykre dolegliwości. Sekret tkwi w diecie, którą żywią się pokolenia. Ryby, warzywa, naturalne składniki – te produkty zawsze znajdziesz na talerzu Japończyka. A wśród nich miso – pasta, która pomaga zachować młodość.

czytaj całość »
Mąka bezglutenowa w kuchni – nauka gotowania od podstaw 0
Mąka bezglutenowa w kuchni – nauka gotowania od podstaw

Współcześnie coraz więcej osób decyduje się zrezygnować z glutenu. Choć celiakia i alergie na gluten zdarzają się stosunkowo rzadko (celiakia dotyczy jednego procenta społeczeństwa), popularna stała się opinia, że gluten może szkodzić. W związku z tym dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Należy zdawać sobie sprawę, że stosowanie diety bezglutenowej wiąże się z pewnymi trudnościami. Zamiana tradycyjnej mąki na produkt nie zawierający glutenu wiąże się z koniecznością nauki przygotowywania niektórych potraw od początku.

czytaj całość »
Stres – choroba cywilizacyjną? 0
Stres – choroba cywilizacyjną?

Postęp współczesnej cywilizacji przyczynił się do powstania globalnie występujących chorób cywilizacyjnych. Są one dosyć sporym problemem krajów szybko rozwijających się, w tym Polski. Jak więc powstają choroby cywilizacyjne?

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl