Czarnuszka 100g - Ol'vita

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 4,90 zł 4.90 PLN
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Zastosowanie: 

do posypywania pieczywa, posypywania potraw, po pieczeniaWg literatury:

Działanie: 

Żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry

W sztuce kulinarnej czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.

Opis:

Od wieków czarnuszka (czarny kminek) była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby.

Czarny kminek zalecano przede wszystkim przy:

obniżonej odporności organizmu, podatności na infekcje, przeziębieniach, alergiach i stanach zapalnych, astmie i problemach z układem oddechowym, problemach trawiennych i zatruciach.

Surowcem czarnego kminku są nasiona i olej czarnuszkowy - Semen et Oleum Nigellae Sativae. Mielone nasiona czarnuszki można wykorzystać do sporządzania np. wywaru. Wyciąg olejowy z nasienia czarnuszki można zażywać doustnie lub stosować na skórę do wcierania i okładów. Olej czarnuszkowyjest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinowy). Olej tłusty z czarnuszki ma bardzo dużą wartość odżywczą oraz leczniczą.

O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało. Może to wynikać z faktu, że polska odmiana czarnego kminku była głównie stosowana nie jako panaceum, lecz jako przyprawa, szczególnie w piekarnictwie. W "Herbarzu Polskim" Marcina z Urzędowa (1599 r.) jest wzmianka o czarnuszce jako dodatku do chleba: "Nigella ludzie pospolicie znają, bo chleb z nią jadają, a bywa smaczny i zdrowy".
Obecnie na licznych uniwersytetach roślina ta przeżywa swój renesans. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej badań naukowych potwierdzających tradycyjne zastosowanie czarnuszki siewnej.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Tłuszcz 43 g
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 7 g
Węglowodany 24 g
w tym: cukry 3 g
Białko 21 g
Sól 0 g

Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia, pieczenia, gotowania i smażenia oraz jako dodatek do sałatek i past 
Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu 
Kraj pochodzenia: Syria/Indie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl