
Nasiona Chia - szałwia hiszpańska 200 g - Bio Planet
Dostępność:
średnia ilość

Wysyłka w:
48 godzin
Cena:
8,69 zł
8.69
PLN

Opis
Składniki:
chia - nasiona szałwii hiszpańskiej 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli)
Nasiona są doskonałym źródłem kwasów Omega 3, kwasów Omega 6 i błonnika, ma więcej wapnia niż zawiera mleko, jest bezglutenowa - wskazana dla osób z nietolerancjami.
Stosowana jako dodatek do chleba, jako posypka do jogurtów, sałatek i innych dań. Może służyć jako panierka bezglutenowa, zmielone nasiona mogą być zagęstnikiem do zup.
Zalety:
- pomagają zrzucić wagę lub ją zachować, działając na kilka sposobów, potrafią wchłonąć niesamowite ilości wody, dwunastokrotnie większe od własnej masy, zwiększając objętość i tworząc wypełniającą masę żelową
- spowalniają trawienie węglowodanów i tym samym wchłanianie cukrów, stanowiąc doskonały sposób na zapobieganie cukrzycy, a także mogąc stanowić element diety osób cierpiących już na tę chorobę,
- regulując poziom cukru we krwi nie tylko zapobiegają cukrzycy, pozwalają także lepiej organizmowi gospodarować energią, regulacja ta zapobiega także otyłości,
- ich właściwości higroskopijne powodują, że stanowią doskonałe źródło wody, szczególnie dla osób uprawiających sport lub poddanych innemu wysiłkowi fizycznemu,
- regulują trawienie, zarówno poprzez właściwości, których mowa wyżej jak i poprzez wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który, jak już wiele razy podkreślaliśmy, jest jednym z kluczowych elementów prawidłowego procesu trawiennego,
- dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływają pozytywnie na wiele elementów naszego organizmu, w tym także na nastrój i ogólną ochotę do życia,
- są łatwiejsze do strawienia niż siemię lniane, więc posiadając zbliżone zalety stanowią jeszcze lepsze źródło dobroczynnych składników,
- wysoka zawartość przeciwutleniaczy włącza nasiona chia do grupy tych pokarmów, które biorą aktywny udział w profilaktyce przeciwrakowej oraz spowalniają w bardzo istotny sposób procesy starzenia się organizmu,
- nasiona chia to także jedno z lepszych, zdrowych źródeł wapnia, dzięki czemu przyczyniają się w bardzo istotny sposób do tworzenia się mocnych kości i zapobiegają osteoporozie,
- mangan zawarty w nasionach chia to także element procesu tworzenia się zdrowego kośćca, ponadto pomaga organizmowi we wchłanianiu innych ważnych składników odżywczych,
- podobną rolę spełnia fosfor, będący elementem kości i zębów, a do tego stanowiący niezbędny składnik procesu budowy zdrowych komórek oraz ich regeneracji,
- dzięki zawartości tryptofanu znacznie szybciej uzyskujemy uczucie sytości, jest to także składnik odpowiedzialny za nastrój, regulujący apetyt i zdrowy sen,
- nasiona chia wpływają na zdrowie serca, regulując ciśnienie krwi oraz zwiększając ilość zdrowego cholesterolu przy jednoczesnym obniżaniu poziomu ogólnego oraz złego cholesterolu,
- brak zawartości glutenu czyni nasiona chia jednym z pokarmów zalecanych przy celiakii i innych formach nietolerancji na gluten,
- dodatek nasiona chia może sprawić, że danie, które zwykle powodowało u nas dolegliwości żołądkowe lub co najmniej jakieś sensacje nagle stanie się doskonale strawne i dostarczać nam będzie wyłącznie przyjemności z jedzenia!